-G.E.N.G-

Friday, October 30, 2009

Kamu dan hakikat

Kamu bangga mengatakan yang kamu URBAN
Namun hakikatnya kekampunganmu masih terserlah

Kamu bangga mengatakan yang kamu pandai buat lawak
Namun hakikatnya hanya kamu seorang je yang gelak

Kamu bangga mengatakan yang kamu cantik
Namun hakikatnya tiada mata yang memandangmu

Kamu bangga mengatakan yang kamu ada ramai kawan
Namun hakikatnya hanya aku disisi

Kamu bangga mengatakan yang ramai lelaki mengayat2mu,selalu mesej2 and call2
Namun hakikatnya hanpon mu selalu sunyi

Kamu bangga mengatakan yang kamu arif soal agama
Namun hakikatnya wudhu pon xpenah lekat diwajahmu

Kamu bangga mengatakan yang kamu tidak suka memandang lelaki lain
Namun hakikatnya matamu sering melilau mencari

Kamu bangga mengatakan yang kamu seorang yang ‘branded’
Namun hakikatnya baranganmu semuanya MADE IN UPTOWN

Kamu bangga mengatakan yang kamu pembersih
Namun hakikatnya tangan nak makan pon xpenah nak basuh

Kamu bangga mengatakan yang kamu ramai peminat
Namun hakikatnya semua itu dusta

Kamu bangga mengatakan pakwe kamu alim
Namun hakikatnya tanganmu dia pegang, pinggangmu dia rangkul

Kamu bangga mengatakan akulah sahabat baikmu
Namun hakikatnya ianya hanya ketika kamu dalam kesusahan

Kamu bangga mengatakan yang kamu punya keluarga bahagia
Namun hakikatnya makan pun tak pernah semeja

Kamu bangga mengatakan yang pakwemu menyayangi dan menghormatimu
Namun hakikatnya bila gaduh tangannya sering hinggap di pipimu

Kamu bangga mengatakan yang kamu arif semua lagu dan artis omputih
Namun hakikatnya bila tanya pasal Katy Perry kamu ternganga-nganga

Kamu bangga mengatakan yang kamu suka mengemas
Namun hakikatnya bilikmu tak ubah seperti tongkang pecah

Kamu bangga mengeji dan mengata orang yang lemah
Namun hakikatnya dirimu lebih lemah

Mengapa kamu begitu?Atau hanya aku yang merasakan begitu?



p/s: tiada kaitan antara yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia.
jika ada yang terasa, mungkin ianya berlaku secara kebetulan...^^

Thursday, October 22, 2009

sajak cam ampeh~

Kamu memang tak paham aku kan?
Bila aku cakap aku nak lempang kamu,
Maknanya aku tak suke dengan pe yg kamu cakap[bukannya nk lempang btol2 pon]
Bila aku cakap aku benci kamu,
Maknanya aku sayang sama kamu
Bila aku cakap kamu ni cam biskot[jap ade, jap xde],
Maknanya aku miss sama kamu
Bila aku cakap kamu ni lawak la,
Maknanya kamu menceriakan idop aku[bukan lawak coz muka kamu cam badot]
Bila aku soh kamu makan,
Maknanya aku take care sama kamu
Bila aku cakap aku ngah tension,
Maknanya aku mau kamu bagi kata semangat

Bila agaknya kamu akan paham aku?


p/s: konon nak wat sajak tacing tp xsuai ngan jiwaku..ahaks!
[nape agaknye aku jd cenggini ha???]

mimpiku

Malam td aku mimpi seseorang yang aku xpenah jangka pon nk termimpi..hehehe
At first mmg sonok tp bile dipikir2kan balik, slalunya org yg masok dlm mimpi aku akan pergi dari idup aku…so cane??huhuhu

p/s: kalo xmo tinggalkan aku, jgn masok dlm mimpiku~lalala

Wednesday, October 21, 2009

raya...

Semalam Cik Sheila jemput aku datang beraya uma dia (walaupun raya da expired). Disebabkan Cik Ira takde, so aku gi bersama Cik Aziah. Cik As, Cik Wani Zaba n Cik Nazi xde kat UKM n Cik Saidah pulak maleh nak gi. So kami berdua jela..(bukankah berdua itu lebih baik???hahahaha)
Janji memula kul 8pm nak gerak tapi disebabkan Cik Sheila ajak pas isyak takkan memandai lak nak datang awal kan?? (tak malu namenya tue~) so dalam kul 8.40pm gitu2 kitorang janji nak gerak. Malangnya, tetiba ujan. Tapi memula tu ujan renyai2 je so

“redah je la~” kataku pada Cik Aziah.

Dalam kul 8.50pm Cik Aziah sampai. Aku pakai baju kurung (raya la katakan..tp the main reason is aku da xde baju!) n disebabkan xde sweater or jacket, aku redha je nak berbasahan..hehe

“basah sket je kot”fikirku.

And memang betul pon. Aku basah sket je masa tunggu Incik Udin n Incik Apiz kat Canselori. Missing lagi 1 team (Cik Syamila n Cik Ifa), so aku call Cik Ifa.

“kitorang da kat uma Sheila da ni. Wani dok mano tu?” kata Cik Ifa
(ampeh tol~org dok tunggu dia, dia da gerak dulu lak!huhuhu)

Bila nak gerak gi uma Cik Sheila dari canselori 2, tetiba ujan turun bertambah lebat. Incik udin trus gerak moto n bawak lelaju. Cik Aziah tanye gak kat aku nak redah ke tak coz kalo rdah opkos le aku kuyup. So disebabkan time 2 da lambat n perut aku pon da wat orkestra sumbang, aku pon wat keputusan..REDAH JE!!!!!

Otw sampai uma Cik Sheila tu, aku n Cik Aziah singgah petronas coz cari Incik Udin xjumpe lak..(Incik Udin tiada tahu di mana letaknya uma Cik Sheila itu). Sesampai je kat petronas tu (aku memang da kuyup abih), Cik Aziah cek fon die n dpt mesej dari Incik Udin

-->kitorang kat canselori lagi ni. Tadi panggil korang xdengar. Tunggu ujan benti baru gerak eh~


Memang le cam ampeh! Aku kuyup sampai baju leh perah lagi. Sesampainya aku kat uma Cik Sheila tu, terus masuk bilik dia n keringkan badan. Tak lama pastu Incik Udin, Incik Apiz n Incik Wali pon sampai. Makan-makan n pastu kitorang pon balik la…the important things bout last nite are
1. 1st time aku naek moto pakai baju kurung
2. 1st time raya uma kawan UKM aku
3. 1st time beraya uma orang basah kuyup
4. Adik Cik Sheila sangat c0mey..nak jadi adik ipar leh? (hahaha…gatai sungguh!!)

Tapi the most important is i really love hanging out with my frenz..thanx 4 the invi-->credit to Cik Sheila n fmly~lalala

p/s: mee goleng n pudding roti Cik Sheila memang mengancam! Untuk tempahan sila hubungi 012-XXXXXXX (cari sendirik nomornya ya~hahahaha)

p/s lagi: pic takde kat aku. bila da de nt aku upload k?



Monday, October 19, 2009

.............

Pejam celik pejam celik, tak sangka sudah sepurnama kita beraya…dan seperti tahun2 sebelumnya, pelaksanaan pose 6 aku berlalu begitu sahaja…hahahaha
Tahun ni orang yang dipertanggungjawabkan atas kegagalan aku menghabiskan pose 6 ialah Puan Prof Aminah merangkap lecturer sensori aku. Ini adalah kerana, beliau telah mewajibkan sume bebudak fud science untuk g sensory test at least 10 times for each person!!!
Maka, tiadalah kesempatan olehku untuk menghabiskan pose kerana jika aku berpose nanti tiadalah kecukupan waktu untuk aku menghadiri 10 kali test tersebut (tp ekceli org laen leh je pose 6, main reason nye ialah MALAS!!!!!)hahaha…


Kini, aku sedang bermuram durja memikirkan cara nak mengejar kembali sume subjek aku kerana skang ni ialah STUDY WEEK..hohohoho
Minggu yang paling dinanti-nanti oleh sume student!walla…Seperti taun2 yang lepas, aku mmg xpenah langsung nak sentuh buku jika ketiadaan exam. Walau bagaimanapun, masih ade rasa takot bertakhta di hati (ayat apakah???) namun pada tahun ini, suatu kepelikan melanda kerana tiada rasa takut waima secubit beras pon!hhahahaha…mengapakah ini terjadi? Sampai bilakah ianya harus terjadi???



p/s: motip aku meraban dlm ayat yang sukar difahami ini adalah kerana kerinduan yang mendalam terhadap Bahasa Melayu Karangan time skola rendah daulu kala..hahahhaa

Wednesday, October 14, 2009

gila

Aku da nak naik gila dengan kebizian idop kat uni ni...huhuhu
sok nk kne present pojek sensori n the great thing is ari ni baru nk stat wat assgnmnt tuh!waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....sempat ke ha?
just wait n see~T_T

*pape pon, i'm realy glad FPD da setel!-->great product with great group members with sucks audience!

Thursday, October 8, 2009

industrial training

At last...setelah sekian lame menanti, akhirnya dpt gak 1 company yg btul2 ngam ngan aku...aku kne wat latihan industri (LI) for almost 6months~wuwuwu.company ni wat frozen food. Company len yg dpt is MPOB (company minyak tuh..) n UNIPEQ (kat UKM je ade mende nih..hik3)..tp aku tolak MPOB coz rmi cakap tempat 2 scarry merry n UNIPEQ aku tolak coz xde thrill bak kata prof aku. Dia beria-ia soh aku kije kilang-->"baru nmpk real situation" katanya.
*gambo ni ialah gambo dlm resume aku-->sengaja menampakkan kesucian diri+kelembutan+kesopanan+lain2 ke...an agar dapat mempengaruhi bos2 supaya amik aku LI kat company dorang~aci x?


So aku pon mintak le kat company ni atas idea Cik As (coz dia apply kat situ n org 2 soh cr kwn lagi)..yg beshnya bout this company:

  1. dia akan campak kitorang kat sume post yg ade->dpt la eksperien manyak sket


  2. elaun dapat->jumlah elaun= RM200++ (ikot post)


  3. rumah disediakan (ni antara sebab utama aku apply kat cni)


  4. bos nye baekkkkkkkk sangat!


  5. dpt LI ngan geng2 aku sume~yeeeehaaaaa....


tp yg xbeshnye:


  1. jauh: aku dok gombak..huhuhu (xleh le slalu balik uma da...wawawawa)


  2. ari kije: isnin->sabtu (waaaaaaaaaaaaa...ahad je ke cuti???)


  3. waktu kije:8am->5pm (not sure if sabtu pon smpi kul 5pm gak)


  4. de unipom:baju putih+sluar itam+tudung putih (waaa....)


tapi pape pon aku bersyukur la coz dpt gak tempat LI





p/s: hopefully tyme LI ni will be one of the best tyme in my life

Monday, October 5, 2009

tekanan hidup

mungkin betul gak ckp org..tyme skola dulu sibuk nk g uni..ni ble da kat uni,sibuk lak teringat memori tyme kat skola dulu...huhuhu
mmg tyme skola dulu is the best thing and much2 more better compared to uni life!
this week mmg bz gile coz have to:
  1. submit assignment biotech
  2. submit assignment biostat (luckily Cik Ira da setelkan 4 me-->luv u sweety~)
  3. submit lab report fud processing
  4. siapkan slide + report FPD
  5. siapkan mastersheet+scoresheet sensory (shit!!!)
  6. got trip to Yakult company on friday
  7. family gathering on saturday
  8. important wedding on sunday (jadiVIP tue...) + open house (cant skip it!!!)

next week:

  1. present FPD
  2. present sensory
  3. run sensory test
  4. still kne wat lab report processing

*isnt life in uni is GREAT?????

Thursday, October 1, 2009

selamat hari raya...

olla sume~rasanya xde la lmbt sgt utk aku wish korang sume slamat ari rya,rite?raya kan sebulan...hik3
the truth is i've been soooooooo bz lately due to my report+assignment(basela 2..student la katekan..)

My raya this year same je cam raya2 b4 this…Cume ari jumaat 2 kitorang gerak g Pahang. My atok nk g jmpe sdara mara die..xpela…aku pon da berkurun xg sana.hahaha…
Post kali ni aku nk cite bout b4 raya…pasal aku n Cik Mai g soping ari2…

Kamis-17/9/09
Setelah balik dr soping kat JJ Balakong 2, kitorang balik…sampai kat bilik, trus on laptop. On9+tengok muvi+borak2...sedar2 je da kul 4am! So aku n Cik Mai decide xmo tito coz kalo tito nt kompem xsahur lak~

So pas subuh kitorang tito n bgn kul 9++. Dlm kul 12tghri kitorang gerak g KL..
Sampai je kt KL,fulamak~jem nk mampush! Byk jln yg tutup. Nasib xbaik, kete Cik Mai meragam..temperature kete dia naik(mungkin bengang coz jln jem sgt+ari pns gile tyme 2). So tindakan yg terbaik->off air-cond. Da la tyme 2 pns.dem…tp at last dpt gak parking. So afta that kitorang pon g la jejln…aku dpt jeans 2helai. Cik Mai dpt baju selai..otw balik,jln jem lg.(damn it!)
Sampai je kat area KLCC, kete Cik Mai wat mogok lak~berasap-asap!!

Kitorang pon mustilah cuak(pompuan la katekan..ne taw sgt psl kete2 ni). So kitorang decide park kat pavilion. Lepas berpikir panjang, n atas perkenan parents aku, Cik Mai ikut aku n pemly g buka kat Swiss Garden. Pas buka, kitorang g balik mik kete Cik Mai 2 n isi air. Tapi ayah aku xpuas ati..takut pape jadi coz Cik Mai ne balik sorang2 g Putrajaya+tyme 2 da kol 10++pm-->bahaya!!!, so aku n pemly follow Cik Mai dr belakang sampai Putrajaya…at last kete Cik Mai n Cik Mai selamat sampai ke Putrajaya. Maybe coz da letak air n bile mlm cuaca xde la panas sgt kn?hik3

Malam raya-19/9/09
Today is Cik Ira’s birthday..kitorang da celebrate berminggu-minggu awalnya..n malam ni gak malam raya.heeeeeee
Cam base, aku n pamely turun KL nk g merayau cr baju+pape yg patot. Malam 2 KL sesak sungguh! Ramai gile orang tyme 2. Ramai gak artis yg aku jumpe..tp sayang, dorang xcukup pemes so aku xigt nma dorang.hahahaha…just igt muke je!
At last kitorang balik lebih kurang kul 2++am gitula~aku dapat gak la baju selai n tudung 2 helai.
Pagi raya-20/9/09
Pagi tu aku nk gosok baju untuk g semayang raya. Tapi yg wat sedeynye, bila aku nk gosok je baju, aku nengok apsal kecik semacam baju aku ni??? Damn it!rupanye 2 baju alongku.huhuhu…mak cik tailor 2 tertukar kaen bajuku jd baju alongku n baju alongku jd bajuku! Xpela…redha jela…aku pon mik jela baju 2 tapi sekali lagi aku curious..apsal kecik lak ni? Damnnnnn….mmg kecik pon!bila dipakai xubah cam sarung nangka..aish~rase cam nk mencarut je tp disebabkan di pagi yg mulia 2, aku sabar jela~huhuhu…at last aku mik je jubah yg 2taun lepas n pakai…


p/s: tyme lalu kat depan uma mak cik tailor 2, rase cam nk bakor je uma die!!!


tyme kat sogo...posing b4 fitting.hehehe
muka penat+risau kete rosak..tapi sempat gak posing
kelasss gitu...
antara spagetti yg paling sedap penah aku makan..
banyak kali tmbh xtaw le sebab mmg betul sedap or sebab lapa...huhu
pemandangan malam raya..maybe xnmpk sgt coz aku mik dr jauh
meriah gak la..makin lewat makin ramai yg dtg...siap de org bakar mercun lagi
Related Posts with Thumbnails