-G.E.N.G-

Thursday, August 19, 2010

sape nak kawen? ade tips TERBAEKKKKK



for th0se yg bakal or baru je kawen [tp kureng disenangi oleh mertua] boleh try tips ni:

1.Berkenal-kenalan dengan keluarga mertua. Kalau tinggal berjauhan, call mereka just tanya khabar.[praktikkan dalam seminggu sekali pon jadilah..]

2. Kenali sikap sebenar mertua anda melalui suami/isteri anda 
[ke mana tumpahnye kuah kalo tak ke meja nasi kan??]

3.Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan mereka 
[most parents xleh terima org tegur anak dorang. it's just same as korang kutuk their parenting skills]



4.Berkongsi minat dengannya seperti memasak dan sebagainya
[this one is really work! tp b4 wat aktiviti tu, pastikan korang da praktis b4 that. if not, it will annoys them!]

5.Bawa buah tangan bersama ketika berkunjung ke rumah mereka.
[for gurl: kalo reti masak..bwk lah hidangan yg korang masak sendiri. kalo xpandai, NEVER TRY THIS AT HOME]

6.Apabila tiba hari-hari penting seperti Hari Ibu, Hari Bapa, Wedding Anniversary or Hari Lahir, jangan lupa wish.
[lg bagus kalo gi celebrate same2]

7.Cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya
[bila bercerita, pastikan dia yg gelak dulu. bukan korang yg gelak lebih2 tp dia tak feel p0n. and to avoid being humiliated, pastikan crita korang tu BETUL2 LUCU!!]

8. Jaga tingkahlaku dan tuturkata anda.
[suma orang suka menantu yang baik budi pekerti..but jgn over sgt. just be urself but in a positive way. yg negative sorok sket. and NEVER create sifat yg xde dlm diri korang. they will sense it!]

9. Cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga sendiri.
[i always believe that WHAT U GIVE, U'LL GET BACK. so kalo kite syg kan mertua kita same as kita syg kan family kita, insyaAllah they'll love u the way they love their kid]




hopefully tips ni berguna utk korang..

sumber: kat sini






p/s: macam mana agaknya aku ngan mertua aku nanti???

4 comments:

joegrimjow said...

baca sambil pejam mata
hehe

don.anaz said...

tak ada satu pun yang saya boleh ikut..huhu. :P

nabilazhar said...

keh3....mak mertua aku alahai lembut nye suara smpi kdg die ckp pe aku xdgr pon...hahhahaha suara die sgt slow ko taw..... kalo nk mrh pon msti xde tengking coz sore ayu g2.....hahahha i loike!!!

Tasha said...

wah...tips berguna

Related Posts with Thumbnails