-G.E.N.G-

Tuesday, October 26, 2010

Makan roti boleh pendekkan nyawa?

Isu ni aku dapat thru emel yg dihantar oleh mak aku sendiri..so saje aku nak share dengan semua..Betul atau tidak, aku p0n xsure. In case kalau korang ada apa2 info, jangan lupa bagitau tau!!!
*FAKTA BENAR - Bahaya Roti **!!*
------------------------------
 *Oleh,S.M.MOHAMED IDRIS
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)*

Kebanyakan roti dan ban yang dijual di sini melanggar undang-undang dengan sewenang-wenangnya, ia mengandungi terlalu banyak bahan pengawet yang dipanggil asid propionik, walaupun dibenarkan di bawah undang-undang makanan kita, mestilah tidak melebihi paras yang ditetapkan oleh undang-undang.

Dalam ujian yang dijalankan oleh CAP baru-baru ini ke atas pelbagai jenis roti yang dibeli di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur , termasuklah roti bantal dan beraneka jenis ban (termasuklah yang dihidangkan dan digunakan sebagai burger dalam rangkaian makanan segera), *didapati sehingga 92% mengandungi asid propionik dalam jumlah sehingga 5 kali daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.*

Di bawah Peraturan Makanan 1985, roti dibenarkan mengandungi asid propionik, dan sodium, potassium atau garam kalsium dalam jumlah yang mestilah tidak melebihi 2,000 mg/kg roti (Peraturan 65 (2) a).

Dalam ujian CAP ke atas 50 sampel roti (27 pada 2005 dan 23 pada 2006), hanya 4 dalam lingkungan had untuk asid propionik. Selebihnya 46 daripada 50 sampel iaitu 92% daripada roti yang diuji oleh kami semuanya mempunyai asid propionik melebihi 2,000 mg/kg (lihat jadual untuk keterangan lanjut).

*Antara jenama terkenal yang turut terjejas adalah roti bantal dan ban daripada Gardenia, High 5, dan Roman Meal. Turut terjejas adalah roti dan ban dari rangkaian restoran makanan segera, pasar raya dan kedai roti
tempatan.*

*Gardenia*

Sebagai contoh *Gardenia Original Classic (Enriched White Bread)* mempunyai asid propionik 1.6 kali (ujian 2006) dan 1.8 (ujian 2005) melebihi had yang dibenarkan oleh undang-undang. *Gardenia Wholemeal Bread* 2.6 kali (ujian 2006) dan 3.7 kali (ujian 2005) melebihi had selamat. Begitu juga *Gardenia Breakthru (Formula Multiwholegrain)* adalah 2.4 kali (ujian 2006) dan 3.7 kali lebih tinggi (ujian 2005), sementara *Gardenia Breakthru (Formula White)* adalah 3.3 kali lebih tinggi (ujian 2005).

Ban dari Gardenia juga terlalu buruk. *Gardenia Roti Krim Coklat* mempunyai 3.1 kali asid propionik melebihi had yang dibenarkan oleh undang-undang. *Gardenia Roti Krim Vanila* juga 3.0 kali lebih tinggi dan *Gardenia Roti Krim Jagung *juga 2.4 kali lebih tinggi.

*High 5*

Jenama terkenal lain High 5 mempunyai hasil yang sama buruk. *High 5 Nutri-White Sandwich Bread *didapati mempunya asid propionik 1.9 kali lebih tinggi pada 2006. Ia bersamaan High 5 Sandwich Bread pada 2005 iaitu 3.2 kali lebih tinggi. Roti bantal bersaiz besar, *High 5 Sure Value Sandwich Bread *ialah 3.4 kali lebih tinggi (ujian 2005). *High 5 Wholemeal Bread *mempunyai asid propionik 1.7 kali lebih tinggi pada 2006 dan 3.5 kali lebih tinggi pada 2005.

*Ban High 5* juga mempunyai jumlah bahan pengawet yang melanggar undang-undang. High 5 Roti Krim Vanila adalah 2.2 kali lebih tinggi dan High 5 Roti Krim Coklat 1.6 kali lebih tinggi.

*Roman Meal*

Kami juga turut menguji roti Roman Meal yang mahal pada 2005 dan ia juga mempunyai paras asid propionik yang terlalu tinggi. *Roman Meal Honey & Oat Bran Bread* ialah 3.4 kali lebih tinggi, *Roman Meal Hi Calcium Bread* 3.1 kali lebih tinggi dan Roman Meal 12 Grain Bread 3.0 kali lebih tinggi.

*Roti Pasar Raya*

Kami juga turut menguji roti daripada pelbagai pasar raya seperti Giant, Tesco dan Gama di Pulau Pinang , dan ia juga turut mempunyai paras asid propionik yang melanggar undang-undang yang ditetapkan. *Giant Roti Sandwic*ialah 2.9 kali lebih tinggi dan *Giant Bread (Concess)* 1.7 kali lebih tinggi.

*Tesco Wheat Bran Bread* mempunyai asid propionik 2.3 kali lebih tinggi. *Tesco White Sandwich* 1.4 kali lebih tinggi (ujian 2006) tetapi dalam ujian 2005, ia mengandungi hanya 2,062 mg/kg asid propionik, sedikit melebihi had 2,000 mg/kg yang dibenarkan oleh undang-undang.

*The Four Leaves English Toast Bread *yang dibeli di Pasar Raya Gama di Pulau Pinang adalah 1.9 kali lebih tinggi.

*Rangkaian Makanan Segera*

Kami juga menguji ban dan burger yang dihidangkan di KFC dan McDonalds.
Semua 3 sampel yang diuji gagal dalam ujian. *KFC Colonel Burger* mempunyai
2.1 kali lebih tinggi bahan pengawet dan *ban yang dihidangkan bersama dengan ayam goreng* lebih buruk iaitu 3.6 kali lebih tinggi. *McDonalds
Beefburger* mempunyai 1.7 kali lebih tinggi asid propionik dalam ban.

*Kedai Roti Tempatan*

Roti dari kedai roti tempatan dan dari penjual roti juga terjejas dengan teruk. Roti itu didapati mempunyai jumlah asid propionik yang paling tinggi datangnya dari Ismalia Bakery di Pulau Pinang yang juga turut membekalkan roti kepada penjual roti. *Ismalia Bakery Coconut Bun* mempunyai asid propionik 5.1 kali lebih tinggi berbanding had yang ditetapkan oleh undang-undang. Sampel yang diuji ini adalah yang paling buruk. Roti tempatan lain yang turut terjejas datang dari *Rhena Bakery, Pathchee Bakery, Intisari Bakery, Continental Bakery *dan lain-lain.

*Asid propionik tidak berwarna, berminyak, cecair berbau hancing yang terjadi secara semula jadi dalam binatang dan produk tenusu. Ia biasanya digunakan sebagai racun kulat dan racun bakteria, ia mengawal kulat dan bakteria dalam bijirin yang disimpan, kawasan simpanan bijirin, sisa buangan ternakan dan air minuman untuk ternakan.*

Dalam makanan, ia digunakan untuk mengawet makanan yang dibakar dan keju.
Bentuk lain asid propionik (contohnya kalsium dan sodium propionates) juga ditambah ke dalam makanan untuk mencegah kulat dalam makanan dibakar kering.

*Semua propionates dikatakan dikaitkan dengan sakit kepala migrain.* Kajian dari Australia pada 2002 mendapati kalsium propionate *boleh menyebabkan tingkah laku menyimpang (seperti keletihan dan tidak memberi tumpuan, jadi mereka tidak mahu membuat kerja rumah, tidak dapat membaca dengan sempurna dan juga mengalami gangguan tidur) pada kanak-kanak*. Kesan sampingan ini berlaku dalam tempoh beberapa dan menjadi kumulatif, demikian menurut kepada kajian.

*Tiada Penguatkuasaan*

Hasil ujian oleh CAP amat mengejutkan dan kami pasti kebanyakan pengguna akan terkejut kerana kita memakan roti dengan paras bahan pengawet yang amat tinggi. *Paling mengejutkan CAP ialah tiada pematuhan terhadap undang-undang sepenuhnya.*

*Kementerian Kesihatan yang menguatkuasakan Peraturan Makanan kita tidak menjalankan tugasnya dan dalam proses ini ia membahayakan kesihatan kita.*

Pihak kementerian mestilah dengan segera bertindak untuk mendakwa syarikat yang telah melanggar undang-undang. Mereka mestilah mengawasi dengan berterusan kualiti roti yang dimakan setiap hari oleh berjuta rakyat Malaysia termasuk kanak-kanak.

Nota: Jenama roti yang diuji oleh persatuan Pengguna (CAP) pada 2005 & 2006 boleh didapati di dalam akhbar Utusan Pengguna @ utusan Consumer keluaran
September- Oktober 2006 di pasaran sekarang.

*APA YANG TERSEMBUNYI MENGENAI ROTI INDUSTRI MODEN?*

• Tepung Beracun
• Pelembut Doh
• Sisa Racun Makhluk Perosak
• Logam Berat
• Pemutih
• Pengemulsi
• Rambut Manusia (L-cysteine)
• Agen Pengurang
• Pengawet
 Terlalu Banyak Garam
 Lemak Trans
 Terlalu Banyak Yis
 Enzim Ubah Suai Genetik
 Yis Ubah Suai Genetik

Roti hari ini adalah produk yang dihasilkan secara besar-besaran yang bergantung kepada pelbagai proses industri, bukan kepada kemahiran pembuatnya yang berkembang dalam tempoh beberapa abad yang lalu.

Di kebanyakan negara, termasuk Malaysia, roti dibuat di kilang besar, sesetengahnya mampu untuk menghasilkan sehingga suku juta buku roti sehari.

*Dalam usaha untuk menghasilkan roti dengan cepat dan untuk tahan lebih lama, industri membuat roti menggunakan lebih banyak bahan kimia penambah dan enzim tiruan (termasuk enzim ubah suai genetik, yang tidak perlu dinyatakan pada bungkusan memandangkan ia dikelaskan sebagai "bantuan
membakar").*

*Roti hari ini juga menjadi semakin lembut - mengandungi lebih banyak air dan kurang bahan sumber daripada bijirin semula jadi.*

Apa yang anda perolehi adalah makanan yang rendah mutunya. Anda akan terkejut apabila mengetahui apa sebenarnya yang digunakan dalam membuat roti moden hari ini dan apa kesannya kepada kesihatan anda.

"Kini, teknologi mempunyai cara yang lebih pintar untuk mencemari roti kita, jadi sains mendedahkan kesannya kepada kesihatan awam. Sepertimana kajian terbaru menyarankan, kita perlu memikirkan semula cara kita membuat roti."
(Akhbar British The Independent, dalam artikel, "The Shocking Truth About Bread," 29 Ogos 2006). 


p/s: kalau ada info bout this, jangan lupa komen eh~tq

4 comments:

Alin said...

alamak baru makan roti pg ni..huhuhu

akmafaizal said...

adeh..baru ingat nak beli roti..huhu, klau kek plak, mcm mana? ada tak info mcm ni. sebab kek pun guna bahan2 mcm yg ada dlm roti gak...hmm:)
tp klau dh sampai ajal, meninggal juga.tak kiralah makan apa pun, ye tak?

MeaBerry said...

seriously lah kan. aku tak caye pada persatuan pengguna pulau pinang whatsoever tuh...


kalau ko bace lah buku yang dikeluarkan oleh dorang, aku rasa SEMUA makanan ade je yg tak baik. semua barang kosmetik yang ade di pasaran tu ade je yang tak kena.


dah. maleh aku nak caye. hahaha seriously lah kan..

tapi ni aku punye pegangan lah....heeheeee

nurul lalala said...

For further info, aku telah men-forwardkan emel ni kpd prof aku and he said:

CAP is known for publicity BUT they may be right to warn people like you and me to be carefool!So, pilihan di tangan anda~^^

Related Posts with Thumbnails