-G.E.N.G-

Thursday, February 17, 2011

Berdosa jadi gemuk!

MySpace semua..


Aku nak tanya satu soalan..sape gemuk kat sini sila angkat tangan!!! [buat macam ni--> \o/]
Oh ya, gemuk yang dimaksudkan kat sini ialah orang2 yang beratnya 70kg ke atas ye..yang berat setakat 50kg tapi mengaku gemuk memang nak kena lempang dengan aku..hehe

Ok2..back to the point. Sebenarnya punca aku tulis entry ni sebab tiba2 je aku teringat masa zaman aku kecik2 dulu..well..sebenarnya sejak umur 10 tahun aku memang da gemuk comey macam ni. So aku nak share sikit kisah zaman kecik2 aku. Selalunya, orang gemuk ni akan ditindas. Kenapa? Sebab mereka kurang keyakinan diri. Kenapa? Sebab dorang selalu kena ejek, hina, perli, kutuk dan sebagainya..[tapi bagi kes pembuli, tu lain cerita. aku nak cerita bagi orang gemuk yang dibuli je]


Dulu, aku selalu kena ejek dengan orang lain "gemuk..gemuk..gemuk.." kata mereka. Mestilah aku DOWN! Bukan je orang lain, tapi sedara-mara aku pon sama. Aku ingat lagi..mak cik aku penah cakap dengan anak dia kat depan aku:

"Da besar esok, jangan jadi macam kak wani tau..gemuk! kah..kah..kah.." katanya.

Bukan itu je, banyak lagi gelaran yang dorang bagi kat aku..
doraemon la..

pengurus Undertacker la..

tonggong la..debab la..[sila jangan gelak sebab aku tengah mode tacing nih!]
Kenapa eh? Memang orang gemuk ni wajib diberi gelaran eh?

Aku selalu tanya mak aku: 

"Mak, salah ke jadi gemuk ni? Berdosa ke?"

" Tak lah..awak tak salah pon. Takyah dengar cakap dorang tu..Dorang tu yang tak betul" 

Ala-ala macam tu la cara mak aku pujuk. Bila da lama sangat, aku pon da tak larat nak tacing dengan apa yang dorang cakap, gelar aku..apa semua. Aku redha je la. Bagi aku, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2. Manusia ni, lagi dilayan, lagi menjadi2 dan akan buat kita sakit hati. So aku biarkan je apa yang dorang nak cakap. Bila penat nanti dorang diam lah..



So, pada sesiapa yang pernah mengalami situasi macam di atas, atau lebih kurang sma, biarkan je mereka terus berkata. Tapi, kena make sure kita tak DOWN sangat and tak effect kita untuk berjaya! Pedulikan mereka kerana apa yang penting adalah diri kita dan keluarga kita..hehe




p/s: kalo suka, sila tekan 'like'..hehe

23 comments:

Dhia Delisha said...

tak berdosa pun tapi kenalah fkrkan kesihatan jugak kan... terpulang pd diri masing2

k_Own said...

hehe rilek lah k.

bese ahh tuhh..

gue pn de je org kutuk kutuk.

bese ah, mne manusia y cukup sifat nya..

orang y jambu pun kena gak kutuk ?

sabar je.. hehe

SyahadaSubri said...

nak buat macam mana kan...rezeki allah...syukur je...diorg nak pk biorlah...life is unfair, but we have to deal with it...

TkLyna said...

shin dong super junior gemuk.. tapi ramai peminat..huhu..gemuk tu comel.. yg penting walaupun gemuk kena pandai jaga penampilan dan kebersihan.. jgn selekeh..kdg2 org ejek kita gemuk bukan sebab nak ejek semata-mata.. ia juga sebagai cabaran untuk kita kurangkan berat badan..bergantung pada diri masing2 mcmne nak terima kritikan. yang pastinya tidak berdosa jd gemuk!!org yg ejek kita gemuk tu yg berdosa kerana memanggil kita dengan nama yg kita tak suka... Rasulullah pun menyuruh umatnye memanggil sudaranya dengan nama yg disukai..
wallahu'alam~

Mawar Berduri said...

hi saye pon gemuk jugak..

tapi sepanjang sekolah tak penah pulak kene ejek..coz walaupon Nadia gemok tapi Nadia join semua ape yg org2 kurus buat so bab buli membuli budak gemok tak de dalam kamus kami tapi buli membuli budak kurus adelah..

hihihihi just ingat "be your safe and enjoy your life.."

Warna Warni Kehidupan said...

huuuu terase tau :(... tapi sejak2 dah besar ni, ada aku kesah..lagi pun aku lagi pandai dari dorang...sooo..hehe:D

Warna Warni Kehidupan said...

huuu terasa tau..:(..tapi sejak2 da besar ni, ada aku kesah...algi pon aku lebih pandai dari dorang huhuhu :D

nabilazhar said...

hoiii terasa aku....tapi kalo kategori renek cam aku nih 50kg dah kire gemuk la...uwaaaa betol2...mulut orang xboleh tutup...lantak kan je la....kalo aku asal aku xdengar and xpandang orang yang mengata aku tu lantak kan je ape die nak cakap....hahahaha

ecah..merangkap anak cik nan said...

x salah pn..yg penting kita selesa dgn diri sndiri..nobody's perfect!

nurul lalala said...

dhia: mmg xdosa..tu time kecik2 je pikir camtu..maybe sbb tensen..hehe


k_own: bet0l3...setuju!


syahada: love ur quote dear..


Tklyna: btol2..kalo tak salah, selagi penggelar tu tak mintak maaf, dosanya tak terampun..wallahualam~


warna warni: kita pon da tak kesah da..bukan dorang pon yg support duit mkn kita!hehe


nabila: as long as berat badan ko normal xpe weyh..


ecah: btol3..sgt setuju! tp size ssh cari woo..huhu

chii said...

sape yg kata dosa ..dia x tau pasal hukum..ske2 ati je nak kata mcm tu..

jd teddy better dr barbie..ehehe

EnnyAIN said...

huhhuuuu...
sama la kiter ek..
tak pa... bkn gumok...
tp comell la...

gEe said...

alah, klau kurus pun, klau prngai x cntik, wat pe jgk. lgpun gmuk comel pe~ :)

nurul lalala said...

chii: yg kate berdosa tu kite la..huhu
time tu kecik2 lagi..xtau lagi~T_T


EnnyAIN: btol3...COMEL=D


gee: yaaa...setuju! comel3..

jaa64 said...

wa berat 50kg..tp gemok jugak!!!nk 40 je =p

Nizam said...

selalu kan org gemuk bnyak keistimewaan tau..

pada nizam rupa paras tu x kemana,,,cantik mcm model sekalipun, nanti tua kerepot gak...
penting hati tu baik... huhu...

Buaya-Merah said...

salam ziarah

selamat dtg ke blog ini dan menjadi follwoer sekali k

fizalinolie said...

singgah di blog cik lala dan follow. senang2 datanglah ke blog saya.

NuReLLe said...

xsalah pun gimok ni babe..yg penting..jaga kesihatan dan kebersihan..xsemestinya kurus tu sehat..at least u lagi chantek dari org kurus tapi x chantek...:DD


kindly fly to my blog..:D kehebatan cinta inchik SB

Muhd Fadil said...

datang kembali melawat cik lala.
tu la pasal, nape orang gemuk salu je dikutuk?
kalau orang kurus buat jahat, takde pulak org nak bising-bising.

p/s: saya berat cuma 50kg. tak gemuk tak kurus. hehe

umMie said...

<---- gemok jgak .. hehe , pngalaman kter same ,, tp juz wat x endah je orang ckap ape ,, huhu ,,

Amaya Miyuki said...

Hai saya pon gemok jugak. Umur saya baru 18 and sampai sekarang orang dok ejek gemok. Sometimes saya tak faham apa yang dorang fikir. Am I disturbing their sight? Rasanya tak. Sebab saya buat kerja sendiri je. Selalu yang ejek saya ni lelaki. Sakit hati sangat2 bila dia caci saya. Rasa macam nak lempang2 je mulut dia tu. Tapi nasib baik la ada lagi kesabaran. Saya kalau boleh taknak pon jumpa budak2 ni dalam class ke or dekat mana2.

Amaya Miyuki said...

Yup. Better jadi teddy bear daripada barbie ­čĺ¬

Related Posts with Thumbnails