-G.E.N.G-

Wednesday, May 11, 2011

Kawan yang haprak [how to detect]

Assalamualaikum uolls~




Ni aku nak tanya sket..korang ada tak kawan2 yang haprak? Pe jadah haprak tu? Ok, haprak tu lebih kurang macam tak leh guna la..ha, ada tak? Well, dengan umur yang semakin meningkat ni, ada je aku jumpa orang2 macam ni and ada jugak kawan aku yang tergolong dalam golongan haprak ni. Macam mana nak tau ciri2 orang yang berperangai busuk ni? Lets check it out~

1) Macam biskut - Orang2 sebegini kejap muncul, kejap hilang tah ke mana. And mostly mereka hanya muncul sebab nak mintak tolong dari ko je.

2) Hipokrit - Well..rasanya tak yah nak describe lebih kot. Orang2 camni selalunya akan bersikap baik dan mesra dengan ko walaupun sebenarnya dia benci kat ko. And tentulah dia baik dengan ko sebab ada kepentingan untuk dia kan? kan?


3) Penglipur lara- Orang2 jenis ni pulak, pantang kalo ada orang mengata ko. Bukan dia dok backing ko, tapi dia pulak yang lebih2 tokok-tambah pasal ko.

4) Simbiotik - Kawan jenis ni a.k.a friends with benefit la kan. Kira ok la jugak sebab ianya win-win situation. Dua2 pihak dapat benefit.

5)Parasit - Jenis ni memang bahaya dan paling tak leh pakai! Berkawan dengan ko sebab ada kepentingan dan kepentingan dia tu merosakkan ko. Boleh juga digambarkan sebagai golongan kawan-makan-kawan..huh


Itu je kot yang dapat aku pikir. So, bagi aku kalo ko ada kawan yang berperangai sebegini, pandai2 lah jaga diri dan jangan biarkan mereka mengganggu atau merosakkan hidup ko. Kalo perlu jauhkan diri, jauhkan je..

Ha, korang plak kawan yang jenis macam mana? Ada tak ciri2 kat atas ni sama dengan korang? Pikir-pikirkan la.. MySpace

6 comments:

Hanim Mahali said...

kena hati-hati masa berkawan... macam jenis kawan de... hoho

MeaBerry said...

guess what. Ade je kawan aku yg aku anggap baik macam angel tibe2 je unfren kat fb.. sentap hati mak nak!

nurul lalala said...

hanim: betol3..zaman sekarang ni semuanya takleh dipercayai 100%!


mea: sentapnye..sian ko

JIJI YU said...

aku suke jenis kawan yg leh kondem aku

Kepala Manchiss said...

jangan buat tahi sudah lah...kalau nak berak pun ikutlah tempat. kawan bukan jamban..sekian =)

nurul lalala said...

hanim: memang la..skang ni da takleh caya kat sesape pon..


mea: sian ko..xpe. ramai lagi kwn yg lain ada kan? maybe fb dia kena hack kot..hehe


kepala mancis: zmn skang ni byk kwn time senang je..bila susah sume ilang..huhu

Related Posts with Thumbnails