-G.E.N.G-

Tuesday, September 6, 2011

Melayu tak pernah makan BABI? Tipu!!!!!!!

Assalamualaikum uolls~




Comel kan budak atas nih?? hehe..

Sapa kata orang Melayu tak pernah makan babi? Dari kecik sampai besar, penuh sisa babi dalam produk2 yang kita makan atau guna..Entry kali ni diimport khas dari blog ladynoe..bacalah sendiri. 


Antara ayat dia yang paling menarik minat aku:

"Dalam kalangan pakar nutrisi terdapat ungkapan ringkas yang dipersetujui umum iaitu 'You are What You Eat' atau 'Kamu adalah apa yang kamu makan'. Selain menjadi sumber keperluan tenaga badan, makanan juga membentuk perilaku, mood serta keperibadian kita. Pada hakikatnya, makan memindahkan unsur-unsur tenaga daripada sumber makanan kepada tubuh kita. Ini adalah pemindahan tenaga daripada satu makhluk kepada makhluk yang lain.

Kehidupan secara nyata memperlihatkan mengenai hal ini. Lihatlah kambing. Karakternya yang lembut tidak terlepas daripada pengaruh pola pemakanannya sebagai haiwan herbivor. Pada ekstrim yang satu lagi kita dapat melihat babi yang sanggup memakan tahi sendiri. Babi juga pemalas dan suka melakukan seks bebas.

Karakter orang beriman dalam soal makanan adalah seperti lebah apabila memakan sesuatu. Apabila makan, makan yang baik-baik dan apabila jatuh, jatuh ke atas sesuatu yang baik-baik. Lebab hanya memakan makanan yang terbaik iaitu inti pati atau nektar bunga. Lebah juga mengeluarkan produk terbaik iaitu madu. Lain-lain karakter terpuji lebah yang mungkin berkait dengan pola makanannya yang selektif adalah bekerja keras, tertib dan profesional."
 Dipetik dari buku "Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit - Dr. Adi Hashman.




Sesungguhnya, mencari yang HALAL itu adalah WAJIB!




p/s: Selamat hari raya..mohon maaf andai ada salah dan silap~

2 comments:

si macho said...

OMG *_*

jd tu kira mcm mane ye ? kite dosa lah ??


eh jap mintk tlg like ^^,)v

like fanpage ni
https://www.facebook.com/pages/Yqnq-ellyana/154052714640993

pastu like gambo macho ni ^_^)v
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=236708513042079&set=pu.154052714640993&type=1&theater

nurul lalala said...

xsure lak dosa ke x, tapi kalo da terang2 xde tanda halal n logo diragui, bek xyah amik!

Related Posts with Thumbnails