-G.E.N.G-

Thursday, November 3, 2011

Pakai ni ko kafir, pakai tu ko kafir!

Assalamualaikum..


Dah lama tak update blog secara serius walaupun tak pernah miss baca blogserius. Baru-baru ni  heboh orang dok cakap pasal tudung Yuna (ala2 hana tajima) disamakan dengan paderi wanita/sister. Tengok Yuna macam paderi kristian wanita. Sebelum ni pon heboh orang cakap pesen tudung ekspres tu cam paderi gak..Berikut adalah penjelasan ustaz Zul:










Well, aku pon berpendapat camtu. Toksah dikaji sangat la cara orang pakai tudung. Asalkan menutup apa yang sepatutnya ditutup, dah la kan?


Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup. Hal ini berlandaskan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [TMQ An-Nur (24):31].
Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].


Mendapat ilham dari: cik epal




Nak tau lebih pasal aurat wanita: mykhilafah

2 comments:

apek poyo said...

bg den...di kaji tidak la..tapi kalau buleh usah la menyamai org kristian..
umum pun tau pemakaian tudung ni untuk menutup aurat wanita..tapi kalau dah berlobihan dek kerano nak nampak vouge..
tak elok jugakkan..
sekadar pandangan

nurul lalala said...

mungkin gak la..kalo yg betul2 menyerupai maybe takleh tp rsenye pesen hana tajima xsama sgt. tp kalo pesen yg ala2 hood cap tu mmg nmpk cam kristian sket la..wallahualam

Related Posts with Thumbnails