-G.E.N.G-

Wednesday, October 31, 2012

Selamat, kawan!




Hujung tahun. 
Masa yang stres bagi kebanyakan orang single. 
Sebab? 
Ya, musim orang kahwin.

Tahun ni sangat3 ramai orang yang aku kenal bakal berkahwin.
Kawan rapat, kawan sekolah, budak kos u, kawan blogger, kawan twitter dan lain2.
Dah sampai turn batch aku mendirikan masjid.

Aku?
Senang je. 
Selagi tak dapat sebarang kad jemputan dari aku, takyah sibuk2 tanya bila aku nak kahwin. Sampai masanya, inshaAllah aku akan jemput.
Doakan ya?


Buat teman2 yang bakal menukar status, selamat pengantin baru diucapkan. Semoga bahagia dunia akhirat!

Thursday, October 11, 2012

Welcome, my second child!

Maaf. 
Dah berkurun tak update blog. 
Tak busy. 
Tapi dah semakin kekeringan idea.
Seriously sekarang aku rasa hidup aku kosong.
Alhamdulillah, Allah kurniakan sorang lagi anak buah untuk aku.
Meet Alia Surfina..


Friday, August 17, 2012

Lagu untuk kamu

Teman Pengganti: Malique ft Black

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi

Dia membelaimu dengan izin dan permisi

Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka
Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah
***
Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan

Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas

Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami
Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna
[Ulang ***]
Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri
Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti
Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti


Tuesday, August 14, 2012

Dejavu by Shahanshah

Dejavu-Shahanshah

Kau muncul di depan pintu
Tika aku mula melupakanmu
Ini bukanlah pertama seperti dejavu
Kau pun tahu


Tanpa ada penjelasan
Kau datang dan pergi
Aku cuma mainan
Cinta ku bukan palsu
Tak seperti cintamu

Tuhan tolong jauhkan diriku
Dari si dia kerna ku tak mampu
Menahan dari mencintai dirinya
Kerna cintamu tak mungkin ku miliki

Kau pergi sekali lagi
Tika aku mula mengharapkanmu
Cintaku bukan palsu
Tak seperti cintamu

Tuhan tolong jauhkan diriku
Dari si dia kerna ku tak mampu
Menahan dari mencintai dirinya
Kerna cintamu tak mungkin ku miliki



Lagu ni, macam kisah hidup aku. Pathetic huh? But Alhamdulillah. Right now I'm on my way to forget him. He's not worthy!

Monday, August 13, 2012

Creampuff with cream custard filling

Assalamualaikum.

Last week for the first time aku buat cream puff. Sekarang ni trend buat cream puff plak aku rasa.So kebetulan masa makcik aku buat majlis iftar, so malam tu aku pon gamble la buat crem puff ni. Alhamdulillah menjadi. So kalau aku yang first time buat pon jadi, maknanya senang lah cara buat dia kan? Meh salin resepi:

1/2 cawan @ 65g tepung gandum (aku pakai 70g)
1/2 sudu besar gula
1/2 cawan air
1/4cawan @ 57g butter (aku guna 60g)
2 biji telur (gred A)
secubit garam

Kuantiti: 12 ketul (sebab aku buat segedabak!)


Masukkan butter dan air dalam periuk. Seelok-eloknya butter tu biarlah lembut n dipotong kecil-kecil. Panaskan sampai mendidih. Api jangan besar sangat, jangan kecik sangat..sedang2 je. Jangan lupa kacau lak ye..


Agak2 dah mendidih camni, matikan api dan remove dari dapur yg panas tu. Masukkan tepung, gula n garam sambil kacau. Nak masukkan tepung tu sikit2 boleh, sekaligus pon boleh. Aku main pakai campak je. Kacau2 and letak atas dapur balik. On api perlahan sambil kacau.


Kacau sampai jadi doh. Bila dah jadi doh tu pon kacau gak sampai agak2 jadi kering sikit adunan tu. Tutup api and angkat. Sejukkan sikit. Agak2 dah suam tu, masukkan telur sebiji demi sebiji sambil kacau. Kacau kacau kacau sampai jadi sebati and fluffy. Jangan over kacau! Nanti jadi keras!


Lepas tu boleh la bakar. Kalau nak cream puff bentuk cantik, masukkan lah dalam piping bag n pipe la bentuk2 yang korang suka. Aku pemalas, aku pakai sudu je. Senang! Bakar pada suhu 200c selama 15 minit. Lepas tu turunkan suhu oven kepada 180c selama 30-35min.

Crem puff terbaik? Mesti lompong/kosong bila dibelah tengah. Kalau lepas bakar korang belah la sikit tengah tu nak tengok kering or tak. Kalau still basah, belah sikit setiap cream puff tu and masukkan balik dalam oven yang panas tu (takyah on oven) selama beberapa minit.





Cream custard: aku wat tak bersukat. So aku tak tahu camne nak bagi resepi..huhu
Tapi tak pe, ni ade Mat Gebu punye resepi, korang boleh cube ye..Mudah kan? Boleh lah buat untuk open house nanti! Selamat mencuba~

Saturday, August 4, 2012

Lirik sentap

OST Rooftop Prince: HURT by Ali

Because the reason I live is you,

With my heart, I hope the remaining,

flickering memories will be sent to you

At the end of this road I walk on,

At this road that was allowed to me,

I, who used to love and love you more,

Remain here alone

My love has all burned up and

the only thing remaining

Are the exhausted scars from waiting

I cannot forget a person like you

Only tears fall

When my love has all washed away

Only the longing scars remain

Only the words, “good bye” remain

So I cannot forget you

Following the flower petals

that yield to the sky

When I meet you,

I can tell you now that I longed for you

I long for you so I couldn’t forget you



Friday, August 3, 2012

Pencapaian hidup

Assalamualaikum.

Mungkin tak ramai yang tahu, sabtu lepas (28/7/12) aku baru je menginjak ke umur yang baru *masih belum terlambat untuk wish ye adik2 sekalian*. Bertambah lagi setahun umur aku. Alhamdulillah aku masih diberi peluang untuk bernafas meneruskan hidup. 

So selepas 24 tahun bernafas, aku terfikir..apa je yang aku dah capai sepanjang hidup ni? Alhamdulillah antara pencapaian terbesar adalah aku berjaya menggenggam segulung ijazah untuk disimpan buat kenang-kenangan.

Dah hampir setahun berlalu since aku grad. Bila tengok fb, ramai kawan aku yang buat perubahan dalam hidup. Lepas je grad, ramai yang dok bertunang dan kahwin. Tak kurang jugak ada yang dah beranak. As time goes by, the same thing goes over and over again. Yang dirisik dah bertunang, yang bertunang dah kahwin, yang kahwin dah ade anak. Ada jugak yang bercinta bagai nak rak, tup2 putus frust berguling-guling. And last but not least, dalam masa hampir setahun ni, ramai jugak yang 18 kali tukar kerja and ada yang dah mempunyai kerja tetap. 

Aku??? Well, alhamdulillah masih lagi bekerja walaupun secara kontrak. Tapi apa perubahan/pencapaian terbesar dalam hidup aku? Setiap kali reunion or hang out dengan kawan2 lama dorang asik bertanya perkara yang sama: apa cerita sekarang?

Well, seriously hidup aku tak banyak berubah. Still single *nak gak highlight*, takde kerja tetap and masih lagi berhutang dengan ptptpu. Pencapaian hidup yang membanggakan diri?? Selain semakin aktif di twitter, berjaya memakai smartphone dan dah pakai postpaid, aku juga berjaya menukar spec baru. Pencapaian yang membanggakan mak bapak?? .................



Ya, ni yang aku rasakan. Umur dah semakin tua tapi masih tak mampu membalas jasa mak bapak. Masih tak mampu nak pakai kereta sendiri, bayar segala bil dalam rumah tu, bayar bil klinik sendiri, beli barang2 rumah, shopping sakan setiap kali dapat gaji, melancong seluruh dunia dan lain-lain. Diri ni terasa useless. 

Tapi apa-apa pun, aku berharap sangat satu hari nanti hidup aku akan berubah. Berubah kepada hidup yang lebih bererti. Pernah sekali aku mengadu pada kawan dan apa yang dia cakap? Takpe wani, satu ari nanti ko akan berjaya punya! Aku dapat rasakan yang ko akan jadi kaya satu ari nanti! har har har..aminn 

Aku harap mulut ko masin kawan!

Wednesday, August 1, 2012

Mari belajar Tajwid

Assalamualaikum..

Dah berkurun tak update blog, skill mengupdate dah semakin berkarat. Rasanya masih belum terlambat untuk aku wish selamat berpuasa kan? kan? Kerja yang menggunung membataskan aku untuk update blog. Ni dah kenapa ayat macam buku teks Bahasa Melayu tingkatan 4 ni? Feeling dewasa mungkin!

So sempena bulan yang mulia ni, apa kata kita sama2 belajar tajwid. Apa pentingnya belajar tajwid? Well tahukah anda bahawa tajwid yang salah mungkin memberi makna yang berlainan pada ayat Quran yang dibaca? Ini penting terutama kalau nak solat. Surah yang memang wajib kita tahu tak lain tak bukan adalah surah al-fatihah. Tahu tak walaupun sejak kecil baca surah ni, tapi masih ramai yang tak sedar tentang kesalahan yang biasa dilakukan dalam surah al-fatihah.

Antara kesalahan yang memberi makna yang berlainan:

1.DU LI LAH ( bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya DULILLAH
2.HIR ROB (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya HI ROB
3.KIYYAU (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KI YAU
4.KANNAK (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAK
5.KANNAS (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAS
6.IYA ( dibaca tanpa sabdu ) sepatutnya IYYA..IYA bermaksud matahari
info lanjut: myibrah


Nombor-nombor bertanda merah tu adalah antara kesalahan paling famous! Untuk panduan Tajwid yang betul, klik soutulmujahid.com 

Semoga info yang diperoleh ni dikongsi dan mampu membawa perubahan ke arah yang lebih baik.

Monday, July 2, 2012

Hai semua

Lamanya tak menulis. Tekanan perasaan tak habis2 lagi.
Nanti bila emosi dah kembali stabil, aku akan menulis semula.

Perasan tak header dan background aku dah bertukar?
Sebab diri ni dah terasa tua, so dah tak boleh nak header kiut miut lagi.
No pink2 anymore!

And the back ground, aku biarkan kosong je sebab hati dan jiwa aku sekarang dah macam Najwa Latif..kosong..kosong..hihihi *padahal malas nak mencari*

Jumpa lagi nanti MySpace

Thursday, June 28, 2012

Why don't you love me- Hot Chelle Rae ft. Demi Lovato

See I can't wake up I'm living a nightmare
That keeps playing over again
Locked in a room so hung up on you
And you're cool with just being friends

Left on the sidelines
Stuck at a red light
Waiting for my time
And I can't see

Why don't you love me?
Touch me, tell me I'm your everything
The air you breathe
And why don't you love me baby?
Open up your heart tonight
'cause I could be all that you need


Why don't you love me?
Why don't you love me?

See I'm just too scared to tell you the truth
Cause my heart ache can't take anymore
Broken and bruised longing for you
And I don't know what I'm waiting for

Left on the sidelines
Stuck at a red light
Waiting for my time
So just tell me

Why don't you love me?
Touch me, tell me I'm your everything
The air you breathe
And why don't you love me baby?
Open up your heart tonight
I could be all that you need
Why don't you love me?
Why don't you love me?

Why don't you give me a reason?
Please tell me the truth
You know that I'll keep believing
Till I'm with you

Why don't you love me?
Kiss me, I could feel your heart tonight
It's killing me so
Why don't you love me?
Touch me, tell me I'm your everything
The air you breathe
And why don't you love me baby?
Open up your heart tonight
I could be all that you need
Why don't you love me?
Why don't you love me?
Why don't you love me?




Nak dengar? klik sini

Thursday, March 15, 2012

KONY 2012

Assalamualaikum..



Tengah2 layan youtube, ternampak video AnwarHadi pasal Invisible Children. Ramai yang masih tak tau apa IC ni termasuklah aku. Roughly, IC adalah satu badan yang menentang Joseph Kony. Siapa beliau? Kony adalah pemberontak di Uganda yang menculik kanak2 lelaki untuk dijadikan bala tenteranya. Kanak2 perempuan pula dijadikan bahan pemuas nafsu kepada askar2 tu. Sadis? Bersyukurlah dengan kehidupan anda sekarang!


Kepada sesiapa yang ada masa, TOLONGLAH tengok video ni dan spread to others.


It's not important to Ugandan people. But it's important to everyone.



p/s: manusia sekarang semakin kejam.

Wednesday, March 14, 2012

Monday, March 12, 2012

Kisah aku: Kain longgar

Eh, kain ni longgar la plak..asek londeh je.










Dah kurus ni! *senyum dalam hati*












Cek balik...






























Getah dah loose. Demmit!

OST Bunga-bunga Syurga: Semua Isi Hatimu (3 suara)

Kau katakan padaku
Betapa lelahnya dirimu menghadapi aku
Kau katakan padaku
Ingin kau mengakhiri semua ini

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaan ku untukmu

Cubalah tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk merasakanku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Tak bisakah engkau cuba
Melihat diriku dan semua cintaku
Tak bisakah engkau cuba
Hargai hatiku dan perasaanku
Yang hanyalah teruntuk dirimu

Cubalah tuk mengerti aku
Seperti aku yang mengerti semua tentang dirimu
Cubalah tuk merasa aku
Seperti aku yang merasakan semua isi hatimu

Cubalah tu cubalah tuk mengerti aku
Cubalah tuk merasa aku
seperti aku yang merasakan semua isi hatimu
Semua isi hatimu




Friday, March 9, 2012

Review filem: BUNOHAN

Assalamualaikum..


Nak baca sinopsis dan tengok trailer, klik sini. Siapa yang nak rasa bangga sikit baca review bahasa omputeh, klik sini


Bagi aku, cerita ni compare dengan cerita2 serius arahan Ahmad Idham, Prof Razak Mohaideen or anak Yusof Haslam yang ada kat Malaysia ni, filem ni memang TERBAIK. Cerita ni menyentuh isu kekeluargaan, persahabatan, ketamakkan dan lain2 lagi. 

Plot agak berat. Kawalan kamera memang awesome kecuali part awal masa kawan2 Adil selamatkan dia sebab kamera goyang2 bikin kepala pening sikit. Other than that, cerita ni memang layak dipertontonkan di seluruh dunia. Kalau orang semua kecoh pemandangan dalam Ombak Rindu cun, dalam BUNOHAN pon tak kurang cunnya! Siapa sangka paya yang busuk terbiar tu boleh nampak macam tempat yang sesuai untuk dijadikan port honeymoon gitu! *nampak benor nipunye*

Peringatan ringkas: Cerita ni memang agak berat. Hanya sesuai ditonton oleh mereka yang rajin berfikir. Kalau plan nak tengok sekadar untuk release stress, maka jangan tengok filem ni. Bak kata abangku sayang, Redza Minhat:



Rating yang aku bagi: 4.5/5



Meh tengok review dari artis2 lain dan ahli politik..yes. Ahli politik wei!!!!Oh ya, mamat kontroversi si Namewee pon tengok. So, apa tunggu lagi???


Friday, March 2, 2012

Lagu ajak orang kahwin lari

Kaka ft. Zizan: Bawaku Pergi
Bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali
Tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja

sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi

tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa
Oh Buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh,ayuh
Bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali
Mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak muka ada topeng
hero sudah sampai, cepat terjun dari oteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyetaan, mula kisah dongeng
Tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggal kemewahan cuba cara hidup urba
lari lari baling bola salji depan ga
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga
Bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali
Bila kita pergi
apakan berlaku
siapakan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama
Oh Buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh,ayuh
Bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali


*lirik: sumijelly

Friday, February 24, 2012

Balqis Saffiyah: SETAHUN

Assalamualaikum..

Sukenye saye...

with my tr0mpet n candu!



Ce tengok mulut depa..cucu dgn wan same je..haha




Happy birthday Saffiyah...Moga kelak menjadi anak yang solehah, berjaya dan diberkati dunia akhirat..love u soooooo much!

Wednesday, February 15, 2012

Suatu hari di kelas mengaji

Assalamualaikum.


Setiap Sabtu, aku akan pergi kelas mengaji (bukan nak tunjuk alim/baik/skema tapi dah memang kenyataan sebab bangang la pergi belajar kan??). Suatu hari yang hening, *bajet cerita zaman dahulu kala* ditakdirkan tenaga pengajar tak cukup. So kelas aku kena campur dengan kelas lain (kelas ni patutnya hari lain)


Tiba-tiba masuklah seorang budak laki ni..Muka dah ohsem. Rambut pon ohsem. Cuma ketinggian je kureng sikit. Tapi takpe, orang cakap kalau berpasangan dengan orang pendek,nanti murah rezeki kan?? Ok. Enough about him. Then, kelas pon bermulalah seperti biasa. Tiba time dia kena baca..perrghhhh suara dah layak masuk akademi al-quran dah.MySpace Aku pon senyum simpul sebab kagum dengan suara dia. "Harap2 dapat sama kelas dengan dia lagi" kata hati gatalku.


Minggu seterusnya, kelas kami tak bergabung. Tiba-tiba, dia datang masuk nak jumpa ustaz aku dengan sorang budak perempuan (around 5 tahun kot umur dia)

Dia: "Ustaz, macam mana Miera (bukan nama sebenar)? Ok ke dia ngaji?"

Ustaz: "Uihh..pandai dah budak tu. Elok ngaji dia. Lancar je. Selalu ke ngaji dengan ayah?" (ustaz tanya kat Miera)

Miera: "Selalu. Pas solat ayah selalu ajar ngaji."




Pehhh...sekali bapak orang daaa...MySpacemuka je awet muda. Bila di soal selidik, mamat tu umur dia dah 30 lebih da. Adeh. Patah hati betol! Asal aku minat je, laki orang la..bapak orang la..Sama kes dengan Redza Minhat, Ustaz Don, Johnny Depp dan seangkatan dengannya. Bila cakap dengan mak aku, lagi sadis. Tau dia cakap apa?

Redza Minhat..tinggal kenangan..

Ustaz Don..khabarnya dah bertunang. Btoi ka abg don?????




"Tu lah..orang datang ngaji niat nak menuntut ilmu. Bukan nak menggatal."


Cit. 






p/s: Never mind I find..someone like you...hehehe *tapi bukan laki or bapak oranglah ye..*
Related Posts with Thumbnails