-G.E.N.G-

Friday, August 17, 2012

Lagu untuk kamu

Teman Pengganti: Malique ft Black

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi

Dia membelaimu dengan izin dan permisi

Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka
Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah
***
Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan

Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas

Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami
Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna
[Ulang ***]
Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri
Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti
Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti


Tuesday, August 14, 2012

Dejavu by Shahanshah

Dejavu-Shahanshah

Kau muncul di depan pintu
Tika aku mula melupakanmu
Ini bukanlah pertama seperti dejavu
Kau pun tahu


Tanpa ada penjelasan
Kau datang dan pergi
Aku cuma mainan
Cinta ku bukan palsu
Tak seperti cintamu

Tuhan tolong jauhkan diriku
Dari si dia kerna ku tak mampu
Menahan dari mencintai dirinya
Kerna cintamu tak mungkin ku miliki

Kau pergi sekali lagi
Tika aku mula mengharapkanmu
Cintaku bukan palsu
Tak seperti cintamu

Tuhan tolong jauhkan diriku
Dari si dia kerna ku tak mampu
Menahan dari mencintai dirinya
Kerna cintamu tak mungkin ku miliki



Lagu ni, macam kisah hidup aku. Pathetic huh? But Alhamdulillah. Right now I'm on my way to forget him. He's not worthy!

Monday, August 13, 2012

Creampuff with cream custard filling

Assalamualaikum.

Last week for the first time aku buat cream puff. Sekarang ni trend buat cream puff plak aku rasa.So kebetulan masa makcik aku buat majlis iftar, so malam tu aku pon gamble la buat crem puff ni. Alhamdulillah menjadi. So kalau aku yang first time buat pon jadi, maknanya senang lah cara buat dia kan? Meh salin resepi:

1/2 cawan @ 65g tepung gandum (aku pakai 70g)
1/2 sudu besar gula
1/2 cawan air
1/4cawan @ 57g butter (aku guna 60g)
2 biji telur (gred A)
secubit garam

Kuantiti: 12 ketul (sebab aku buat segedabak!)


Masukkan butter dan air dalam periuk. Seelok-eloknya butter tu biarlah lembut n dipotong kecil-kecil. Panaskan sampai mendidih. Api jangan besar sangat, jangan kecik sangat..sedang2 je. Jangan lupa kacau lak ye..


Agak2 dah mendidih camni, matikan api dan remove dari dapur yg panas tu. Masukkan tepung, gula n garam sambil kacau. Nak masukkan tepung tu sikit2 boleh, sekaligus pon boleh. Aku main pakai campak je. Kacau2 and letak atas dapur balik. On api perlahan sambil kacau.


Kacau sampai jadi doh. Bila dah jadi doh tu pon kacau gak sampai agak2 jadi kering sikit adunan tu. Tutup api and angkat. Sejukkan sikit. Agak2 dah suam tu, masukkan telur sebiji demi sebiji sambil kacau. Kacau kacau kacau sampai jadi sebati and fluffy. Jangan over kacau! Nanti jadi keras!


Lepas tu boleh la bakar. Kalau nak cream puff bentuk cantik, masukkan lah dalam piping bag n pipe la bentuk2 yang korang suka. Aku pemalas, aku pakai sudu je. Senang! Bakar pada suhu 200c selama 15 minit. Lepas tu turunkan suhu oven kepada 180c selama 30-35min.

Crem puff terbaik? Mesti lompong/kosong bila dibelah tengah. Kalau lepas bakar korang belah la sikit tengah tu nak tengok kering or tak. Kalau still basah, belah sikit setiap cream puff tu and masukkan balik dalam oven yang panas tu (takyah on oven) selama beberapa minit.





Cream custard: aku wat tak bersukat. So aku tak tahu camne nak bagi resepi..huhu
Tapi tak pe, ni ade Mat Gebu punye resepi, korang boleh cube ye..Mudah kan? Boleh lah buat untuk open house nanti! Selamat mencuba~

Saturday, August 4, 2012

Lirik sentap

OST Rooftop Prince: HURT by Ali

Because the reason I live is you,

With my heart, I hope the remaining,

flickering memories will be sent to you

At the end of this road I walk on,

At this road that was allowed to me,

I, who used to love and love you more,

Remain here alone

My love has all burned up and

the only thing remaining

Are the exhausted scars from waiting

I cannot forget a person like you

Only tears fall

When my love has all washed away

Only the longing scars remain

Only the words, “good bye” remain

So I cannot forget you

Following the flower petals

that yield to the sky

When I meet you,

I can tell you now that I longed for you

I long for you so I couldn’t forget you



Friday, August 3, 2012

Pencapaian hidup

Assalamualaikum.

Mungkin tak ramai yang tahu, sabtu lepas (28/7/12) aku baru je menginjak ke umur yang baru *masih belum terlambat untuk wish ye adik2 sekalian*. Bertambah lagi setahun umur aku. Alhamdulillah aku masih diberi peluang untuk bernafas meneruskan hidup. 

So selepas 24 tahun bernafas, aku terfikir..apa je yang aku dah capai sepanjang hidup ni? Alhamdulillah antara pencapaian terbesar adalah aku berjaya menggenggam segulung ijazah untuk disimpan buat kenang-kenangan.

Dah hampir setahun berlalu since aku grad. Bila tengok fb, ramai kawan aku yang buat perubahan dalam hidup. Lepas je grad, ramai yang dok bertunang dan kahwin. Tak kurang jugak ada yang dah beranak. As time goes by, the same thing goes over and over again. Yang dirisik dah bertunang, yang bertunang dah kahwin, yang kahwin dah ade anak. Ada jugak yang bercinta bagai nak rak, tup2 putus frust berguling-guling. And last but not least, dalam masa hampir setahun ni, ramai jugak yang 18 kali tukar kerja and ada yang dah mempunyai kerja tetap. 

Aku??? Well, alhamdulillah masih lagi bekerja walaupun secara kontrak. Tapi apa perubahan/pencapaian terbesar dalam hidup aku? Setiap kali reunion or hang out dengan kawan2 lama dorang asik bertanya perkara yang sama: apa cerita sekarang?

Well, seriously hidup aku tak banyak berubah. Still single *nak gak highlight*, takde kerja tetap and masih lagi berhutang dengan ptptpu. Pencapaian hidup yang membanggakan diri?? Selain semakin aktif di twitter, berjaya memakai smartphone dan dah pakai postpaid, aku juga berjaya menukar spec baru. Pencapaian yang membanggakan mak bapak?? .................



Ya, ni yang aku rasakan. Umur dah semakin tua tapi masih tak mampu membalas jasa mak bapak. Masih tak mampu nak pakai kereta sendiri, bayar segala bil dalam rumah tu, bayar bil klinik sendiri, beli barang2 rumah, shopping sakan setiap kali dapat gaji, melancong seluruh dunia dan lain-lain. Diri ni terasa useless. 

Tapi apa-apa pun, aku berharap sangat satu hari nanti hidup aku akan berubah. Berubah kepada hidup yang lebih bererti. Pernah sekali aku mengadu pada kawan dan apa yang dia cakap? Takpe wani, satu ari nanti ko akan berjaya punya! Aku dapat rasakan yang ko akan jadi kaya satu ari nanti! har har har..aminn 

Aku harap mulut ko masin kawan!

Wednesday, August 1, 2012

Mari belajar Tajwid

Assalamualaikum..

Dah berkurun tak update blog, skill mengupdate dah semakin berkarat. Rasanya masih belum terlambat untuk aku wish selamat berpuasa kan? kan? Kerja yang menggunung membataskan aku untuk update blog. Ni dah kenapa ayat macam buku teks Bahasa Melayu tingkatan 4 ni? Feeling dewasa mungkin!

So sempena bulan yang mulia ni, apa kata kita sama2 belajar tajwid. Apa pentingnya belajar tajwid? Well tahukah anda bahawa tajwid yang salah mungkin memberi makna yang berlainan pada ayat Quran yang dibaca? Ini penting terutama kalau nak solat. Surah yang memang wajib kita tahu tak lain tak bukan adalah surah al-fatihah. Tahu tak walaupun sejak kecil baca surah ni, tapi masih ramai yang tak sedar tentang kesalahan yang biasa dilakukan dalam surah al-fatihah.

Antara kesalahan yang memberi makna yang berlainan:

1.DU LI LAH ( bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya DULILLAH
2.HIR ROB (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya HI ROB
3.KIYYAU (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KI YAU
4.KANNAK (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAK
5.KANNAS (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAS
6.IYA ( dibaca tanpa sabdu ) sepatutnya IYYA..IYA bermaksud matahari
info lanjut: myibrah


Nombor-nombor bertanda merah tu adalah antara kesalahan paling famous! Untuk panduan Tajwid yang betul, klik soutulmujahid.com 

Semoga info yang diperoleh ni dikongsi dan mampu membawa perubahan ke arah yang lebih baik.

Related Posts with Thumbnails